Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 
...

 

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Την επόμενη εβδομάδα  αναμένεται να κλείσει η συμφωνία  πώλησης  του ΟΤΕ στους Γερμανούς. Πως κρίνετε την απόφαση της κυβέρνησης να εκχωρήσει σε ξένη εταιρεία έναν στρατηγικού χαρακτήρα Οργανισμό και μάλιστα κερδοφόρο και πως τις μέχρι τώρα ενέργειες της για το πετύχει αυτό;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η κυβέρνηση ενώ υποσχέθηκε στον Ελληνικό Λαό , μεταξύ άλλων, εξυγίανση της οικονομίας, όχι μόνο δεν ασχολείται μ’ αυτό αλλά αντιθέτως αντί να «απαλλάξει» το Δημόσιο από τους όποιους παθητικούς ή ζημιογόνους οργανισμούς για τους οποίους εκόπτετο προεκλογικά, μέσω μυστικής διπλωματίας ξεπουλά έναν μεγάλο και κερδοφόρο οργανισμό μεθοδευμένα κατά την άποψη μας. Η προσπάθεια που πρωτοξεκίνησε το 1990-1993 ο κ. Μητσοτάκης, κατορθώνει να ολοκληρωθεί από την κυβέρνηση Κ. Καραμανλή, διότι ενώ ανακοίνωνε ότι επιζητούσε  στρατηγικό σύμμαχο:
• Απέκλεισε τον ΟΤΕ από την κινητή τηλεφωνία κατ’ αρχήν και μετά,
• Δρομολόγησε την εθελουσία έξοδο
• Προχώρησε στην αγορά του Γερμανού
• Ψήφισε Νόμο για να μπορέσει να μειώσει το μετοχικό ποσοστό του Δημοσίου στον ΟΤΕ και να εισβάλει ο ιδιώτης επενδυτής, καταργώντας τις ασφαλιστικές δικλείδες - διατάξεις που προβλέπουν ελάχιστη συμμετοχή 33% του Δημοσίου και δικαίωμα ψήφου 5% για οποιονδήποτε μέτοχο
• Ο ιδιώτης, που κατάφερε να κατακτήσει το 20%, ουσιαστικά λειτούργησε για λογαριασμό της κυβέρνησης
• Η πραγματική αξία του οργανισμού είναι κατ’ εκτίμηση 9,5 δις ευρώ εκχωρώντας το management, το 25 % που θα μείνει στο κράτος θα είναι ανενεργό, ακυρώνεται  ουσιαστικά.

 ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι ως κυβέρνηση  θα εξαντλήσει  κάθε νομική και πολική δυνατότητα για να ανακτήσει τον δημόσιο έλεγχο του ΟΤΕ. Με ποιό τρόπο θα το πετύχει αυτό όταν ο ΟΤΕ θα έχει ήδη πωληθεί
 ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου ανέλυσε εξαντλητικά, όπως και σύσσωμη η αντιπολίτευση, γιατί δεν πρέπει να εκποιηθεί ένας από τους μεγαλύτερους τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς της Ευρώπης των 15, δηλαδή των πλέον αναπτυγμένων χωρών της Ε.Ε.. Το ΠΑΣΟΚ προειδοποίησε τον Γερμανικό οργανισμό για την αντίθεση του. Ανέδειξε όμως, όπως σας ανέφερα πριν, ότι η όλη διαδικασία είναι επιλήψιμη, αφού πέραν των άλλων η Deutsche Telekom αγοράζει μετοχές του Δημοσίου με πάνω από την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία και δεν έχει την ίδια συμπεριφορά με τους χιλιάδες άλλους μετόχους. Θα κληθούμε όλοι να δώσουμε μια μεγάλη μάχη. Βεβαίως πολλά θα εξαρτηθούν – ως προς την διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος – σε τι βαθμό αποικιοκρατικού χαρακτήρα θα είναι η συμφωνία. 
ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Θα επιδιώξει  να αγοράσει μετοχές  προκειμένου να διατηρήσει  τον έλεγχο  του Οργανισμού;  Υπάρχει αυτή η δυνατότητα κι αν ναι, με τι χρήματα;
 ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σαφώς υπάρχει μεγάλος δρόμος μπροστά μας, πέραν των όσων είπα πριν.  Η πάντως εσκεμμένη «παράλειψη» να μην υπάρξει δημόσιος διαγωνισμός για την πώληση, σύμφωνα με τον Νόμο του 2002, αλλά να προχωρήσει η κυβέρνηση σε απευθείας συμφωνία με προνομιακό αγοραστή,  δεν θα κλείσει το ζήτημα ακόμα και μετά την όποια συμφωνία. Το πρόσχημα της αποκρατικοποίησης είναι έωλο για μια εταιρεία που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο.
 ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Υπάρχει περίπτωση να έχει τον Οργανισμό ξένος επενδυτής και το Ελληνικό δημόσιο να μπορεί να ελέγχει τις πράξεις του;
 ΑΠΑΝΤΗΣΗ :Είναι  θέμα συμφωνίας αλλά κατά τις θέσεις της κυβέρνησης που έχουν δει το φως της δημοσιότητας φαίνεται να απεμπολείται αυτό τα δικαίωμα. Η όποια κυβέρνηση έρθει στην εξουσία είναι υποχρεωμένη να κινήσει τις νομικές εκείνες διαδικασίες με τις οποίες: θα προστατεύσει τους χιλιάδες εκείνους μετόχους που αγνοήθηκαν και τα εκατομμύρια των συνδρομητών εντός και εκτός της Ελλάδας. Θα εκμεταλλευτεί κάθε μελανό σημείο της συμφωνίας.

 ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Ποια είναι  η νομική και ποια η  πολιτική δυνατότητα την οποία  επικαλέστηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ;
 ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Επαναλαμβάνω η πολιτική μας θέση εκφράστηκε με διαυγή τρόπο όπως και σύσσωμης  της  αντιπολίτευσης. Σαφώς οι πολιτικές ευθύνες θα εισπραχθούν από την Νέα Δημοκρατία στις επερχόμενες εκλογές. Για τους νομικούς τρόπους, σας προείπα ότι η προνομιακή συμπεριφορά έναντι ενός προνομιακού αγοραστή και η παραγνώριση   των ίσων δικαιωμάτων των χιλιάδων μικρομετόχων του ΟΤΕ οδηγεί σαφώς σε μια ισχυρή νομική διαδικασία που μπορεί ν’ αλλάξει τα σημερινά τετελεσμένα.

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Γιατί δεν καθιστά σαφές το ΠΑΣΟΚ τι θα κάνει ως κυβέρνηση; Δεν έχει ολοκληρωμένη  εφικτή πρόταση ή περιμένει να ανακοινωθεί το τελικό κείμενο της συμφωνίας  από την κυβέρνηση;
 ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σαφώς το τελικό κείμενο της συμφωνίας θα προσδιορίσει πλέον και τις επόμενες κινήσεις, πολιτικές και θεσμικές.  Η δική μας πρόταση είναι ξεκάθαρη.  Είμαστε ενάντια σ’ αυτήν την πρωτοφανή διαδικασία εκποίησης δημόσιου πλούτου και βεβαίως και η κοινοτική νομοθεσία, την οποία επικύρωσε η Ελλάδα,  δίνει δυνατότητα να προστατευθούν οι μικρομέτοχοι λόγω της άνισης και «στημένης» διαδικασίας.

 ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Πως σχολιάζετε τις αντίθετες φωνές που ακούγονται  για το θέμα του ΟΤΕ μέσα στη Νέα Δημοκρατία;   
 ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Την περίοδο 1990-1993 οι αποφασιστικές αντίθετες φωνές στο εσωτερικό της τότε κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας συνέβαλλαν στο να αποφευχθεί το τότε ξεπούλημα έναντι μόλις πεντακοσίων εκατομμυρίων δολαρίων.  Θέλω να πιστεύω ότι και αυτήν την φορά θα υπάρξουν εκείνες, έστω οι λίγες αλλά αποφασιστικές φωνές, που θα συνετίσουν τους κυβερνώντες.

ΕΡΩΤΗΣΗ 8:  Τα όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση για συνδιοίκηση με τους Γερμανούς σας μοιάζουν  αλήθεια ή ψέματα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αν ισχύσουν μέχρι  το τέλος όσα διαρρέουν προς τα ΜΜΕ για την συμφωνία, ούτε ως αστείο δεν λαμβάνονται υπόψη, αφού χωρίς την άδεια του αγοραστή το Ελληνικό Δημόσιο δεν θα έχει λόγο.

ΕΡΩΤΗΣΗ 9:Η πώληση του ΟΤΕ  ανοίγει  δρόμο για άλλες αποκρατικοποιήσεις; 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δυστυχώς ο ΟΤΕ είναι η μια από τις λίγες μεγάλες, κερδοφόρες και με προοπτική επιχείρηση.  Ο ΟΤΕ του 2008 είναι leader στην νοτιανατολική Ευρώπη με εκατομμύρια συνδρομητές σ’ όλο τον κόσμο και αυτό είναι δημιουργία του ΠΑΣΟΚ.  Όταν εκποιούνται  «τα χρυσαφικά και τα ασημικά του σπιτιού  τι να πούμε για τα μπακίρια» κατά όπως  έλεγε ως αντιπολίτευση, ο σημερινός Υπουργός Εθνικής Οικονομίας.